Cineraria ali eleganten krstni križ: opis rastline in njena nega

Znanih je več vrst cinerarij, več kot 1300, najlepše in bolj trpežne pa se uporabljajo v dekorativni cvetličarni: obmorska cinerarija, krvava cinerarija (krvavi godci), elegantna cinerarija.

Eleganten godnik - redka sorta, ki ni ravno pogosta med domačimi pridelovalci cvetov. Najdemo ga v zbirkah ljubiteljev eksotičnih sukulentov. Odlikuje jo svetla raznolika paleta cvetenja in posebna nezahtevnost.

Podroben opis

Domovina

Nekako milostiv godnik iz sušne Južne Afrike. Sorta je prispela z rta Dobrega upanja, ki se nahaja na rtu polotoka. Eleganten boter se nanaša na sukulente - akumulatorje vlage.

Zaradi naravnega podnebja, kjer so padavine redke, je sorta nezahtevna, odporna na sušo in sončno svetlobo.

Botanični opis

Elegantni boter spada v redko sorto rodu hčerk ogromne družine Astrov. Za prilagojene, prilagojene kakršnim koli življenjskim razmeram je milostna godba. Imenuje se Senezio Elegant zaradi kompaktne strukture grma.

Ta sorta po svojih bioloških značilnostih spada med cvetoče trajnice. Toda v praktični cvetličarstvu ga gojijo kot letno dekorativno rožo. Stebla odraslega cveta dosežejo 40 - 60 cm v višino. Obstajajo pritlikavi hibridi z višino največ 20 cm.

Listi so originalni: gladki, ločeni, sledljivi, voluminozni in penasti. Raste izmenično. Rezila listne plošče so podolgovata, bleda, zaobljena, nazobčana. Frotirna socvetja tvorijo ščiti. Cvetenje se začne junija, traja do prve zmrzali: septembra - oktobra.

Cvetovi sami so barvnih odtenkov: vijolično-roza, bela in rdeča. Semena so večkratna, imajo večvrstno, dlakavo obliko. Godson je elegantna nezahtevna in odporna sorta. Korenina je palica.

Kako se imenuje rastlina?

Godson je eden najštevilčnejših rodov vseh cvetnih rastlin. V znanstvenem opisu je cinerarija rod, ki je blizu rodu boginje. Toda v praksi so za pridelovalce cvetja eleganten krstnik in elegantna cinerarija sinonimni imeni iste sorte senezio.

Zelo pogosto se v poljudnoznanstveni literaturi elegantni godci imenujejo cineraria.

Videz sort in fotografij

Cvetovi nastanejo na koncu stebla v majhnih skupinah socvetja. Posebnost elegantnega godca je gosta prevleka z majhnimi dlačicami. Listi imajo dekorativno obliko: penaste, z lepljivo dlako prevleko, svetlo zelene barve. Listi na dnu so veliki. Češnjev list, stebelni listi so veliko manjši, tudi penasti, kodraste oblike.

Rože, odvisno od sorte, so lahko žametne, dvojne ali preproste. Jedro rože je vedno svetlo rumeno, dobro kontrira z najrazličnejšimi odtenki cvetnih listov maline, oranžne in rožnate barve. Cvetovi so trstične oblike, zbrani v socvetje-dežnike.

Ligulosus

Razlikuje se v frotirnih socvetjih belih, rdečih, vijoličnih cvetov.

Nanus

Izstopa po svoji kompaktnosti - miniaturni cvet. Narus zraste do 25 cm v višino.

Krajinsko oblikovanje

Elegantni boter se pogosto uporablja za dekoriranje cvetličnih korit in sprednjih vrtov, gojijo ga v skalah in skalnjakih, v sestavnih skupinah z drugo tropsko eksotiko. Nizko rastoče miniaturne sorte so razvrščene kot zaščitne okrasne rože, običajno posajene vzdolž robnikov.

Dekorativno perje listja elegantnega križa je v sozvočju s montažnimi cvetličnimi gredicami. Raje ga sadijo v majhnih nizih. Za šopke se gojijo višje sorte s svetlimi barvami. Posebnost je, da cvetovi tudi pri rezanju ohranijo svežino in dolgo ne zbledijo.

Za dolgo in svetlo cvetenje je potrebno pravočasno odrezati obledele košare.

Gojenje semen

Posebnost vzreje gracioznega botra - ta sorta se dobro razmnožuje s semeni spontano.

Razmnoževanje v naravi je naslednje:

 1. V središču samih cvetov je cvetni prah in nektar.
 2. Rastlino oprašujejo čebele, nato se cvetovi spremenijo v bele sferične akni.
 3. S pomočjo vetra se seme prenaša po površini zemlje.

V domači cvetličarni nabirajo semena. V maju jih je mogoče takoj posejati v odprto zemljo na vrtu, zlasti na južnih širinah. Sejemo v vrstice in trakove, ki tvorijo obliko cvetlične postelje. Vrstice po kalitvi se redčijo. Razdalja med sadikami je 20 - 25 cm. Nega je enaka kot za odrasle cvetove.

Toda izkušeni pridelovalci cvetov priporočajo sajenje sadik, predhodno gojenih v rastlinjaku v odprtem tleh. Eleganten godnik, gojen v rastlinjaku, bo cvetel hitreje, bolj obilno. Čiščenje grma iz bledega socvetja povečajte čas cvetenja.

Postopek za gojenje elegantnih sadik pajkov je preprost, na voljo vsem pridelovalcem:

 1. Setev semen vključenih v aprilu.
 2. Pred tem semena segrevajo v čisti vodi pri sobni temperaturi 3 do 4 ure.
 3. Semena razporedite na brisačo, dobro navlaženo z vodo.
 4. Prtiček pokrijte s folijo.
 5. Temperatura vsebnosti semena je 22 - 25 ° C.
 6. Po 7 do 9 dneh kalivo seme posadimo v poseben lonec ali škatlo.
 7. Pokrijte s steklom ali filmom, kar ustvari rastlinjake za ukoreninjenje poganjkov.
 8. Posevki so redno prezračeni in dovolj navlaženi.
 9. Po 2 do 3 tednih sadike potopite v ločeno šoto šote.
 10. Po začetku stalne vročine lahko mlade cvetove posadimo v odprto tla.

Za učinkovito kalitev je treba za kalitev uporabiti samo sveže nabrana semena.

Sadike, ki jih gojijo v rastlinjaku, dajejo močnejše cvetove, zlahka koreninijo na vrtu, ne zbolijo in se upirajo različnim virusnim okužbam in vrtnim škodljivcem.

Nega

Kraj

Kum je graciozna fotofilna roža. Toda pretirani sončni žarki naredijo rožo letargično in brez življenja.

Zato Priporočljivo je, da ga posadite na mestih z razpršeno svetlobo, na zahodni ali vzhodni strani hiše. Toda ob slabi osvetlitvi se lahko stebla izpostavijo, listi postanejo manjši, postanejo bledi, stebla se raztegnejo.

Eleganten boter ima raje hladno vsebino, optimalna temperatura rasti in razvoja na odprtem območju je 18 - 20 ° C. Cvet zdrži nočne razlike normalno, glavna stvar je, da temperatura ne pade na 5 ° C.

Če je milostni godnik posajen v lončkih ali škatlah, potem se na odprtih ložah ali verandah počuti odlično do oktobra.

Tla

Eleganten boter sploh ni izbirčen glede tal, raste celo v alkalnem substratu s pravim gnojilom.

Sestava mešanice zemlje za elegantnega godca:

 • Listi zemlje-1h.
 • Kompost - 1 ura
 • Konjska šota - 1 h.
 • Pesek - 1 ura
 • Koščki borovega lubja in nekaj pepela.

Podlaga mora biti zmerno vlažna in odcedna za dobro dihanje. Struktura drenažne osnove vključuje lomljeno opeko ali koščke glinenih drobcev.

Pristanek

Eleganten godnik posadimo maja, ko se vzpostavi stabilna toplota.

Vzorec pristajanja:

 1. Izkopavanje pristajalnega mesta.
 2. Pesek, šota in kompost se nanesejo v tla v enakih razmerjih.
 3. Nabrane sadike so posajene v majhnih luknjah.
 4. Razdalja med luknjami je 20-25 cm.
 5. Podlaga dobro navlaži, rahlo navlaži.
 6. Zaželeno je, da se zgornja tla mulčijo s šoto.

V srednje velikih posodah je na dnu položena majhna drenažna plast za odtok vode. Sestava substrata je enaka: peščena šota. Če sestava substrata ni primerna, zamašena z mineralnimi solmi ali ni drenaže, je treba presaditi graciozno kumo, da se izognete virusnim in glivičnim okužbam in boleznim.

Zalivanje

Eleganten boter prenaša suh zrak, vendar mora biti vlaga zraka zadostna.

Škropljenje grmov je kontraindicirano zaradi poraščenosti stebel in listov. V vročini vlaženja lahko uredite pladnje z vodo za notranje rože. Na vrtu navlažite substrat stran od koreninskega sistema. Podlaga mora biti dovolj navlažena, ne pa da je prepojena. S čezmernim vlaženjem korenin se pojavi siva gniloba.

Po zalivanju je priporočljivo rahlo zrahljati tla in tako razbiti utrjeno, gosto zgornjo plast. Priporočljivo je, da z vodo mešamo, mešamo vsaj 2 do 3 dni.

Vrhunski preliv

Kum je eleganten in nezahteven, vendar s slabo zemljo na vrtu potrebuje redno gnojilo. Pravila hranjenja:

 • 1 - 2 krat na mesec grmovje zalivamo s šibko raztopino mineralnih gnojil za okrasne cvetoče sorte godce.
 • Spomladi je priporočljivo uporabiti dušikovo gnojenje za oblikovanje in razvoj čudovite zelene mase cvetov.
 • Poleti med cvetenjem gnojite tla s fosforjevimi gnojili.
 • 2-3 krat v celotni sezoni je priporočljivo izmeničiti mineralna gnojila z organskim prelivom: mullein ali ptičje iztrebke.

Koncentracija organskih gnojil mora biti nizka.da ne bi škodovali cvetjem.

Eleganten boter - okrasni cvet, ki krasi parke, trge in sprednje vrtove. Ta sorta se uporablja za ustvarjanje eksotičnih kompozicij pri oblikovanju podeželskih hiš in parcel.

Oglejte si video: Te čudovite rastline - Sieboldova homulica oktobrska homulica - Okrasne trajnice (Februar 2020).

Pustite Komentar