Kako razmnožiti kupljene vrtnice? Ali je mogoče iz potaknjencev gojiti nove rože?

Šopek vrtnic je vedno dolgo pričakovano darilo, ki ženski prinaša veselje in zadovoljstvo v katerem koli letnem času. In da ti pozitivni občutki ostanejo v spominu dlje časa, lahko poskusite izkoreniniti predstavljene vrtnice. Poleg tega ta postopek ne bo povzročil posebnih težav nadaljnjim ljubiteljskim pridelovalcem začetnikom.

O tem, kako posaditi kupljeno ali podarjeno vrtnico poleti, spomladi, pozimi ali jeseni, kaj storiti, da se rezano cvetje ukorenini in požene, pa tudi o tem, kako pravilno potakniti poganjke, bomo povedali v članku.

Ali je mogoče posaditi cvet iz darila ali kupiti šopek?

Gojiti vrtnico iz šopka je povsem mogoče, vendar ... ne vedno. Najprej je treba spomniti, da so vrtnice rdeče, roza, vijolične barve bolj primerne za ukoreninjenje. Nekoliko slabše - bele vrtnice, vendar rumene in oranžne vrtnice - najverjetneje ne bo mogoče izkoreniniti.

Prav tako je nemogoče izvesti idejo, da bi iz vrtnic "uvožene pridelave" dobili celotno rastlino, niso sposobni razmnoževanja. Pred daljšim prevozom jih obdelamo z različnimi kemikalijami, da ohranijo videz vrtnic in povečajo življenjski cikel.

Kateri odrezani del se lahko ukorenini?

Potaknjence je najbolje odrezati od sredine stebla, saj njen zgornji del še vedno ni dovolj razvit, spodnji del pa je suh in star.

Kdaj začeti kaliti?

Najboljši čas za izkoreninjenje je maj, vse poletje, začetek septembra. V tem obdobju so vse rastline podvržene fazi aktivne vegetacije zaradi pospeševanja presnovnih procesov. Zato bo vrtnica, poslana na ukoreninjenje, zelo hitro začela deliti celice in bo zato začela korenine.

V preostalih mesecih lahko poskusite dobiti celoten grm iz rože, ki vam je všeč, vendar bo odstotek preživetja potaknjencev precej nižji. Posajeni potaknjenci januarja - februarja najverjetneje ne bodo kalili, če pa se bo to zgodilo, bodo morali zagotoviti stalno osvetlitev in visoko stopnjo vlažnosti v prostoru.

Eno glavnih meril za izbiro vrtnic za koreninjenje je njihova svežina.. Najboljše je, če se postopek sajenja cvetja začne isti dan, ko je bil predstavljen šopek: bolj sveži so potaknjenci, več možnosti je, da se ukoreninijo.

Življenjska doba vrtnice v vazi se lahko podaljša: če želite to narediti, z ostrim orodjem pod rahlim kotom v vodi odrežite konec stebla. To bo preprečilo vstop zraka v rez. Podoben postopek je treba izvajati vsak dan, poleg tega pa morate vsak dan zamenjati vodo.

V vazo z rožami lahko dodate malo medu, kar bo spodbudilo rastline.

Kako določiti: šopek uvoženega ali domačega cvetja?

Kako ugotoviti, ali je mogoče cvet iz korenine, ki je bil predstavljen? Konec koncev je bolje, da domače vrtnice ukoreninijo, saj jih za dolgotrajno skladiščenje in prevoz ne kemično obdelujemo.

Glavne razlike med domačimi in uvoženimi vrtnicami so naslednji kazalci:

 • Cena: uvožena vrtnica je vedno dražja.
 • Velikost popka: uvožene vrtnice imajo večji popka (premera do 7 - 8 cm) kot domače vrtnice.
 • Dolžina stebla: vrtnice iz tujine imajo trdno in debelo steblo, katerega dolžina lahko doseže 1m (in nekatere sorte še več).
 • Prisotnost konic: vrtnice, naši rojaki, so veliko bolj "srbeče" od tujih.
 • Trajnost: tuje vrtnice so sposobne ugajati oko s svojim cvetenjem dlje kot domače vrtnice.

Kako raste?

 1. Pripravite potrebna orodja in inventar.

  Za postopek sajenja stebla vrtnice boste potrebovali sveže rezano cvetje, oster vrtni nož ali lojnice, predhodno obdelano z alkoholom, cvetlični lonec, zemljo, koreninski stimulans, steklen kozarec ali razrezano plastično steklenico.

 2. Preglejte in izberite primerno vrtnico iz šopka za sajenje.

  Iz šopka bi morali izbrati svežo, močno vrtnico, ki je šibko odprla brst, brez najmanjših znakov poškodb, nalezljivih lezij ali venenja. Debelina njegovega stebla mora biti 4 - 5 mm. Definitivno ne bo mogoče kaliti odrezanega cveta, ki je že dolgo v vazi, saj je že pretirano izčrpal steblo.

 3. Sesekljajte potaknjence.

  Iz srednjega dela stebla vrtnice morate odrezati steblo, katerega dolžina bo enaka 15 - 20 cm. Na peclju mora biti 3 - 5 brstov. Zgornji rez - ravna črta - je narejen 2 - 3 cm nad zgornjo ledvico, spodnji pa pod kotom 45 stopinj - neposredno pod spodnjo ledvico. Spodnji listi in trnje so odrezani, zgornji listi se zmanjšajo za 2/3. Nekateri pridelovalci cvetov svetujejo, da spodnjo poševno rezino prerežejo navzkrižno in jo razcepijo za 6-8 mm.

 4. Potaknjence postavite v hranilno raztopino.

  Hranilna raztopina pomeni vodo z raztopljenim koreninskim stimulansom. Kupite jo lahko v specializirani cvetličarni (najbolj priljubljeni pripravki: Kornevin, Heteroauxin, Kornerost, Cirkon, Epin Extra, Gumisol in drugi), lahko pa uporabite tudi ljudski recept in si ga naredite sami ( Zmešamo 1 čajno žličko medu, 2 čajni žlički soka aloje, 1 čajno žličko lesenega pepela in vlijemo ½ skodelice čiste ustaljene vode).

  Potaknjenci so postavljeni v to raztopino za določen čas. Način priprave posameznega zdravila in časovni intervali so navedeni v navodilih. Toda v "čudežno zdravilo", popularno znano kot "triada", so potaknjenci postavljeni približno 6 ur.
 5. Korenje.

  Najpogosteje se vrtnica iz šopka ukorenini v tla, lahko pa počakate, da se korenine pojavijo iz vrtnice, potopljene v vodo ali postavljene v krompir.

  Rosa ljubi dobro odcedna, drobljiva, hranljiva tla, prepustna za zrak in vlago. Lahko kupite že pripravljeno mešanico zemlje ali pa zmešate 2 dela vrtne zemlje, 1 del peska, 1 del humusa. Priporočljivo je, da pripravljeno podlago pred uporabo obdelate s fungicidi ali termično. Pomembno je, da ne pozabite na drenažni sloj v rezervoarju ali pristajalni luknji.

  • V tleh.

   V tleh se naredi depresija, kjer so pripravljeni potaknjenci postavljeni pod kotom 45 stopinj. Pokopan je tako, da je 2/3 pod zemljo, 1/3 pa nad njegovo površino. Poganjček obilno zalivamo in na vrhu pokrijemo kozarec ali steklenico, da se ustvarijo pogoji, ki so blizu toplogrednim pogojem: povišana temperatura, visoka vlažnost.

  • V vodi.

   Ukoreninjenje v vodi vključuje potopitev potaknjencev vrtnic v posodo z usedljeno ali odmrznjeno vodo pri sobni temperaturi, v kateri se razredči kateri koli koreninski stimulans. Pomemben pogoj je, da je treba vodo dnevno menjati.

   Ko mlade korenine postanejo vidne s prostim očesom, lahko poganjke posadimo v tla.
  • V krompirju.

   Način ukoreninjenja v krompirju je identičen sajenju v tla pod kozarcem. Samo obdelano steblo sprva ni zakopano v zemljo, temveč v krompir srednje velikosti, iz katerega so bile prej odstranjene vse oči. Po tem, ko so potaknjenci v krompirju posajeni na običajen način in pokriti z kozarcem.

 6. Rastlina v tleh.

  Po približno enem mesecu bo steblo dalo polne korenine, iz ledvic pa bo začel rasti poganjk. Če mu daste še nekaj časa za krepitev koreninskega sistema, lahko posadite korenino v lonček, ki se ukorenini poganjku, s pretovarjanjem.

 7. Zagotovite nadaljnjo oskrbo rastline.

  Poganj, nameščen na korenine, je treba postaviti ali spustiti na dobro osvetljenem mestu, vendar je treba paziti, da nanj ne pade neposredna sončna svetloba. Okno ali kraj se potem lahko potemni. Optimalna temperatura za kalitev korenin je + 20C - + 24C. Vsak dan je treba mlade rastline zalivati ​​in, tako da odprete rastlinjak (začenši po 2 tednih), rastlino razpršiti.

  Če bi steblo posadili spomladi, potem bodo do jeseni poganjki, ki jih bo dal, dosegli višino 40 cm, na nekaterih se lahko celo pojavijo popki. Toda bolje je pobrati cvetove in jim ne dati priložnosti, da zacvetijo: sile mlade in nezrele rastline ne bi smele tako dolgo porabiti za nič drugega kot za razvoj koreninskega sistema. Prav tako bo bolje, če posajeno v odprto zemljo izkopljemo pred nastopom zime, presadimo v glinene lončke in shranimo na hladnem mestu, kot je klet.

Težave s pristajanjem

 • Poganjki so se po odstranitvi rastlinjaka nenadoma zatemnili.

  Najverjetneje še ni dovolj zakoreninjena, svež zrak in razmeroma nizka vlažnost pa sta položaj le poslabšala.

  Tudi če je pecelj pod kozarcem videti kot zdrav in dobro posnet poganjk, ne smete pohiteti, da odstranite kozarec ali steklenico: poganjke je treba navaditi na suh zrak okolja postopoma, postopoma povečujte čas prezračevanja rastline.
 • Steblo se ne ukorenini.

  Razlogov je lahko veliko: od neprimerne sestave tal do neprimerne sorte vrtnic. Ne pozabite na pravilno nego potaknjencev.

Pomembno si je zapomniti, da ni strašljivo, če se nekaj ne bi obneslo prvič. Morate poskusiti, eksperimentirati, nato pa bo vaš cvetlični vrt obogaten z več kot enim grmom vrtnic, vzgojenim iz predstavljenega šopka.

Pustite Komentar