Zasloni za radiatorje: dekorativna prevleka za neprijetne notranje elemente

Danes sodobni proizvajalci ponujajo širok izbor grelnih aparatov, vendar kljub temu veliko novih stanovanjskih stavb namesti standardne baterije, prebivalci starih stanovanj pa ostajajo povsem pri modelih sovjetske harmonike. Vsi nimajo možnosti, da baterije zamenjajo s sodobnimi (in to ni vedno priporočljivo), stare pa morda ne bodo ustrezale posodobljeni notranjosti. Najboljša rešitev v tem primeru je namestitev posebnih zaslonov za radiatorje.


Takšni dizajni ne služijo le kot dekorativni sestavni del notranjosti, skrivajo zajetne in grde baterije, temveč tudi zanesljivo ščitijo otroke in hišne ljubljenčke pred neželenimi stiki z ogrevalno napravo. To še posebej velja za družine z zelo majhnimi otroki, pa tudi telovadnice, ambulante in otroške ustanove, kjer je prisotnost takih barov obvezna. V apartmajih takšni zasloni najpogosteje opravljajo estetsko funkcijo. S kompetentno izbiro lahko usmerijo topel zrak v pravo smer, kar na trenutke poveča učinkovitost ogrevanja.Osnovna merila za izbiro zaslona za radiatorje

Estetika je estetika, toda pri izbiri rešetke za radiator morate najprej upoštevati naslednja pravila:
  • zasloni ne smejo ovirati prenosa toplote;
  • regulacijski ventili morajo biti lahko dostopni;
  • v primeru nesreče je treba zaslone hitro in enostavno odstraniti;
  • Če dvomite o zanesljivem pritrditvi baterije, izberite netežji model zaslona.Sorte okrasnih zaslonov

Po svojih oblikovnih lastnostih razlikujejo zaslone:
  • ravna, pokriva samo sprednji del baterije;
  • tečaji s pokrovom ali brez pokrova;
  • šarnirske škatle, ki pokrivajo baterijo na vseh straneh.


Če baterija štrli nad steno, bi bila najboljša možnost zanj škatla ali šarnirni zaslon brez pokrova. Slednje je videti bolj enostavno in sproščeno, ne krči prostora.

Škatle ali modeli s pokrovom lahko najdemo tudi v izvirnih in praktičnih aplikacijah v obliki stojala ali stojala, predvsem poleti. V ogrevalni sezoni je bolje, da predmetov ne postavite na pokrov, da se ne segrejejo in ne motijo ​​prostega kroženja toplega zraka.Če je radiator nameščen na okenski plošči, je primerna ravna tečajna ali premična plošča z nogami. Takšna zasnova je odlična možnost dekorja, ki ne zaseda uporabnega območja.

Zasloni so lahko iz različnih materialov - kovine, lesa, stekla, plastike. Obstajajo tudi kombinirani modeli, ki vsebujejo steklo in HDF, kovino in les itd.


Kovinski zasloni

Kovinske rešetke so izdelane iz jeklene ali aluminijaste pločevine z različnimi luknjami, ki so lahko v obliki odprtih okrasnih in vzorcev ali navadne mreže. Običajni kovinski zaslon je na splošno poceni, vendar so modeli z originalnimi luknjami iz nerjavečega jekla lahko znatne količine. Kovinske rešetke imajo odlično odvajanje toplote, jih je enostavno vzdrževati in montirati brez nepotrebnih težav. Poleg tega taki zasloni niso podvrženi deformaciji zaradi dolgotrajne izpostavljenosti visokim temperaturam in ne spreminjajo barve.

Kovinske rešetke izgledajo odlično v ozadju minimalizma, hi-tech, industrijskih, rustikalnih stilov, torej notranjosti, kjer so prisotni jekleni poudarki.

Leseni zasloni

Takšne rešetke so primerne za vse vrste baterij. Narejene so iz naravnega lesa različnih vrst - od bukve ali hrasta do dražjih in dragocenih sort. Rattan vzorci so še posebej priljubljeni. Zgodna rezbarija in možnost, da površino drevesa prekrijete z lakom in barvito snovjo, vam omogoča, da ustvarite izvrstne okrasne zaslone.

Glavne prednosti lesenih konstrukcij so okoljska varnost, naravnost, odlično odvajanje toplote in brezhiben videz. Popolnoma se prilegajo notranjosti z lesenimi elementi - od klasičnih do avantgardnih.

Povedati pa je treba tudi, da je cena takih rešetk precejšnja. Leseni zasloni se lahko sčasoma deformirajo in zahtevajo posebno nego z izdelki iz lesa.


HDF, MDF in kombinirani zasloni

HDF in MDF sta pločevinasta materiala visoke in srednje gostote. Izdelana je s stiskanjem finega lesa pod vplivom ogrevanja in tlaka. Podobne rešetke so cenejše od modelov iz naravnega drevesa. Običajno je škatla sama iz listov, zaslon pa iz ratana ali lesene mreže. Pomembno je razumeti, da bo gosta mrežica z majhnim številom lukenj slabo prenašala toploto, zato je treba posebno pozornost posvetiti izbiri mrežnega zaslona.Stekleni zasloni

Steklenih zaslonov v notranjosti ne najdemo pogosto, čeprav imajo visoke estetske sposobnosti. Takšne strukture so narejene iz kaljenega stekla, katerega debelina ni večja od 8 mm. Zahvaljujoč posebni obdelavi je steklo odporno na praske in poškodbe, zaobljeni vogali pa so popolnoma varni.

Najpogosteje se stekleni zasloni proizvajajo kot ena plošča. Modeli vitraža niso poceni, akrilno steklo velja za cenovno ugodnejšo možnost. Takšni modeli so preprosto impresivni zaradi svoje raznolike dekorativne zasnove. Vse vrste tehnik razkrivajo širok potencial oblikovalskih možnosti, kar vam omogoča ustvarjanje osupljivih vzorcev, risb, tekstur in vitraža.

Steklene zaslone je enostavno očistiti s standardnim čistilcem oken. Imajo dober prenos toplote, v nekaterih primerih pa so v tej kategoriji manjvredni zaslonom iz drugega materiala in s perforacijo.

Plastični modeli

Plastični zasloni so najcenejša možnost vseh ostalih, a tudi najbolj nevarni. Ko se segreje, plastika sprošča škodljive snovi, lahko vonja neprijetno in se celo deformira. Da, in različni modeli dekorativnih plastičnih mas se ne razlikujejo. Zato, če ni mogoče kupiti boljših zaslonov, je bolje, da baterije pustite odprte.

Pomembni kriteriji pri izbiri zaslonov za radiatorje so tudi proizvajalec, certificiranje in skladnost s standardi. Seveda je varnost predvsem, a pomembni so zunanji parametri, saj lahko harmonično izbrani zasloni postanejo nekakšna dekoracija prostora in njen vrhunec.Oglejte si video: 2020 Volkswagen T-Roc R - INTERIOR and Exterior Details (April 2020).

Pustite Komentar