Dekoracija podeželskih hiš in poletnih koč - kaskadna petunija

Kaskadna petunija je okrasna rastlina, ki jo lahko danes najdemo skoraj pri vsakem pridelovalcu na vrtu. In takšna priljubljenost je upravičena, saj rastlino odlikuje bujno in dolgo cvetenje, široka paleta odtenkov.

To vam omogoča, da ustvarite edinstveno obliko krajine. In preprostost pri oskrbi teh cvetov omogoča, da se celo začetniki pridelovalci ukvarjajo s svojim gojenjem.

Kaj je to?


Kaskadna petunija je bila v 18. stoletju uvožena v Rusijo iz Južne Amerike.
In čeprav obstajajo različne podnebne razmere, se rastlina počuti odlično na ozemlju Rusije. V državah, kot so Brazilija, Paragvaj, Argentina, petunija lahko zraste do 10 metrov.

Za kaskadne petunije so značilni elastični poganjki, katerih dolžina lahko doseže 1,5 m. Poleg tega se ne bojijo nobenega vetra, saj se nikoli ne zlomijo. Rast zelene mase se pojavi zaradi aksilarnih poganjkov. Sprva se dvignejo, in ko dosežejo določeno dolžino, se obesijo.

Pomoč! Sam grm spominja na kroglico z dolgimi visečimi trepalnicami. Najbolje je, da rastlino posadite v viseči lonec. Brsti so veliki, premera 5 cm, poleg tega so na enem grmu vsi enaki velikosti.

Opis in fotografija sort

Nato lahko najdete fotografijo in kratek opis glavnih sort kaskadne petunije.

Gioconda


Gioconda je predstavnik hibridnih sort, ki so jih pridobili pred kratkim. Gioconda udari z velikim številom socvetij, kar jo razlikuje od vseh drugih sort kaskadnih petunij. Na grmovju ni moških cvetov, zato rastlina ne porablja energije za semena, zaradi česar lahko cvetenje traja celo leto.

Rože se oblikujejo zgodaj, zato je Mona Lisa ena izmed najbolj priljubljenih sort med vrtnarji. Poleg dekorativnih lastnosti je ta cvet trpežen in lahko prenese majhne nižje temperature. Dolžina poganjkov doseže 1 m.

Ramblin


To je še ena priljubljena kaskadna sorta petunije. Njegova priljubljenost je posledica zgodnjega cvetenja in nezahtevnosti v zvezi z nego. Sorta Ramblin je kot nalašč za uporabo v krajinskem oblikovanju. Konec koncev, s pravilno nego, ustreli do 1 m. Tako lahko ustvarite čudovite in izvirne cvetlične aranžmaje. Ramblin ljubi vlago, dobro svetlobo. V teh pogojih bo sorta dolgo razveseljevala svoje lastnike s čudovitimi cvetovi.

Super kaskada


Sorta Niagara spada v superkaskadne petunije. Med cvetenjem tvori slap iz svetlo zelenih listov in voluminozno lepih cvetov. Premer socvetja je 8 cm, dolžina poganjkov pa 1,5 m.

Dvojna kaskada


Ta sorta oblikuje cvetove precej zgodaj. Velikost socvetja doseže 13 cm, dolžina poganjkov pa 39-40 cm. Dvojna kaskada zahteva stalno hranjenje in zalivanje.

Njeni cvetovi v obliki spominjajo na nagelj, zaradi česar je grm še bolj privlačen. Sorta se goji v škatlah in v gredicah v bližini podeželske hiše.

Kje in kako jo posaditi?

Postopek sajenja kaskadne petunije je preprost, zahteva skladnost z določenimi pravili:

 1. Za sajenje uporabite samo kakovostna in uspešna semena. Bolje jih je kupiti od zaupanja vrednih proizvajalcev.
 2. Poleg sadilnega materiala je potrebno ustvariti hranilni medij za aktivno rast rastlin. Za to se lahko uporabljajo šotne tablete. Te tablete že vsebujejo vse potrebne snovi in ​​minerale za polno rast rastline.
 3. Seme posadite januarja, nato pa bodo grmi začeli cveteti prej.
 4. S prihodom 2 pravih listov lahko poberete, sadike sadike ločite v ločene skodelice. In konec aprila, da jo pristane v odprtem tleh.

Zahteve po tleh

Kaskadna petunija potrebuje ohlapen in hranljiv substrat. Lahko ga kuhate sami, tako da v enakih razmerjih združite suh in čist pesek, šoto, humus.

Osvetlitev in lokacija

Petunia je zelo fotofilna in termofilna rastlina. Ob pomanjkanju svetlobe ne bo cvetel in lahko celo zboli.

Zato jo je vredno gojiti na dobro osvetljenem območju, kjer je razpršena svetloba in ni neposredne sončne svetlobe.

Pri gojenju petunije v zaprtih prostorih je treba dati prednost oknom, ki so obrnjena proti vzhodni strani. Ko ga gojite v cvetlični postelji, posadite v kombinaciji z drugimi cvetovi za izmenjavo svetlobe.

Kako skrbeti?

Zalivanje

Po potrebi navlažite petunijo. Za namakanje je primerna samo namakalna voda. Nalijte ga le pod korenino, da tekočina ne pade na občutljivo cvetje. Naslednji dan po navlaženju zrahljajte tla in plevel plevela.

Gnojila

Mlade rastline potrebujejo redna dopolnila, ki bodo vsebovala fosfor in kalij. Te komponente omogočajo rastlini hitro rast in pospešujejo čas začetka cvetenja. Kot preliv lahko uporabite specializirane mešanice, ki so zasnovane posebej za okrasne grme.

Pozor! Z redno uporabo kompleksnih tekočih gnojil lahko dobite bujne grmovje z ogromnim številom cvetov.

Obrezovanje

Po zasaditvi rastline v odprtem tleh morate na vrhu prišiti nekaj listov. Tako bo grm bolj veličasten. Poleg tega bodo takšni dogodki pozitivno vplivali na cvetenje. In odstranjevanje zbledelih brstov prispeva k novemu valu svetlih in pisanih socvetij.

Pogoste bolezni in škodljivci

Če strogo upoštevate vsa pravila za nego rastline, potem petunija ne bo zbolela. Toda obstajajo situacije, ko se listi začnejo rumeno in posušiti. Nato morate nego prilagoditi.

Od bolezni lahko petunijo prizadenejo naslednje glivične okužbe:

 • pozno zatiranje;
 • črna noga;
 • kloroza;
 • siva gniloba.

Virusne bolezni pri kaskadnih petunijah so precej redke, in če se vseeno pojavijo, se morajo korenito boriti - vrgel prizadeti cvet, da bi rešili celotno nasad. Če je prizadeta večina cvetov, je treba sprejeti ukrepe za izboljšanje rastlin.

Če to ne pomaga, boste morali izkoreniniti obolela stebla, če dobro pogledate zdrave grmove. In po tem izvedite profilakso za zdravo cvetje.

Od parazitov zaradi petunije je nevarnost:

 • listne uši;
 • trpotec;
 • pajkova pršica;
 • polži.

Za boj proti njim se uporabljajo insekticidi.

Funkcije širjenja

Semena način

Sajenje semen petunije je potrebno februarja ali marca. Za to uporabite poseben zabojnik. Posebnost gojenja kaskadnih petunij je, da je treba v prvih 2 tednih po setvi semena zalivati ​​vsak dan z brizgalno pištolo. Nato povečajte količino vode in posode namestite na sončno mesto.

Rastline kalijo le pri temperaturi 25 stopinj. Takoj, ko se bodo kalčki oblikovali, naj bo temperatura 20 stopinj. Zalivanje je treba opraviti samo s toplo in kuhano vodo. Hranite vsake 4 dni. Takoj, ko se oblikujejo 4 listi, rastline poberite v ločenih skodelicah. Cvetenje se začne na dan 70-75.

Potaknjenci

Pomembno! Z nastopom jeseni je treba v hišo prinesti vsak grm kaskadne petunije in zanj izbrati hladen prostor, obrezati in gojiti do pomladi. In spomladi narediti dušična gnojila, nato pa potakniti potaknjence.

Vsaka sadika mora imeti 4-5 listov. Preden posadite petunijo, jo obdelajte s korenino in jo posadite v posodo.

Toda pristanek se ne opravi takoj, sicer se bodo potaknjenci slabo ukoreninili.

Možne težave

Pri gojenju kaskadnih petunij so možne naslednje težave:

 1. Umiranje in smrt sadik. Takoj, ko so sadike oblikovane, jih je treba namestiti na hladnem mestu, kjer je temperatura 20 stopinj. Ne odstranjujte jih iz rastlinjaka, preden se pojavijo prvi pravi listi. Šele po 2-3 dneh lahko dnevno temperaturo znižate na 15-18 stopinj, nočno temperaturo pa za 2 stopinji manj.
 2. Propadanje koreninskega sistema. Potrebno je normalizirati zalivanje, uporabljati samo ustaljeno vodo. Poleg tega je pomembno v tla dodati vermikulit. Popolnoma absorbira vlago in preprečuje propadanje korenin.
 3. Sadike je treba učiti na svetlo sonce postopoma, sicer je to prepredeno s pojavom opekline. Od aprila, ko bo temperatura zraka 10-15 stopinj, lahko vzamete cvet na balkon za kaljenje.

Za kaskadne petunije je enostavno skrbeti, če poznate vse nianse njegovega gojenja.

Te rastline ni mogoče pripisati kapriciji, saj le redko boli, obilno in bogato cveti in ni zahtevna. Dovolj je, da se vsaj malo potrudite, da bi kot odgovor na vsa prizadevanja dobili svetlo, barvito in dolgo cvetenje te neverjetne kulture.

Oglejte si video: Prodamo nedokončano hišo na mirni lokaciji v Podgorju, P-7500, idila nepremičnine (Februar 2020).

Pustite Komentar