Okrasna kroglica hibiskusa. Kako skrbeti za cvetje in druge pomembne nianse gojenja

Hibiskus ali kitajska vrtnica je neverjetna rastlina! Botanični vrtovi iz 18. stoletja so bili polni vseh vrst barv.

Cvet je tako navdušil številne ljudi s svojimi lastnostmi in lastnostmi, da so ga začeli uporabljati pri izdelavi črnih barv za lase, prehrambeno industrijo so uporabljali za barvila in mnogim najljubši čaj - hibiskus.

V članku bomo govorili o botaničnem opisu rastline in podali podrobna priporočila za nego.

Botanični opis

Mnoge vrste rastlin so obdarjene z velikimi, elegantnimi, svetlo označenimi venčki. Plod je škatla, ki vsebuje veliko semen. Listi so luskavi, do neke mere raztrgani. Hibiskus (lat. Hibiskus) spada v malteško družino, ima veliko ozemlje rasti, od tod tudi dodatna imena.

Na primer, na Kitajskem - kitajska vrtnica, Sudanu - sudanska vrtnica, Siriji - sirska vrtnica, v Maleziji - "cvet lepih žensk", Brazilci pa ji pravijo - "princesa uhani". Vsaka od teh držav svoj izvor pripisuje samemu sebi, in to ni naključje, saj je rastlina izvirala iz Azije, sčasoma pa je bila dostavljena in naseljena na poplavnih travnikih Amerike in Afrike.

Najbolj priljubljene podvrste so z rožnatimi cvetovi in ​​rdečimi, z vijolično-rdečimi cvetovi.

Na naših širinah rasteta dve vrsti hibiskusa:

 1. Sirsko (Hibiskus syriacus) je jugovzhodno območje Zakavkaza.
 2. Sever (Hibiskus ternatus) - Daljni vzhod, jug Ukrajine.

Eden od predstavnikov okrasnega lepo cvetočega hibiskusa z rožnatimi cvetovi je sorta Fireball.

Fotografija

Sledi fotografija hibiskusa Firebolus:
Nega na domu

Razmislite, kako skrbeti za hibiskus sorte Fireball.

Temperatura

Rastlina se počuti udobno na dokaj osvetljenem mestu, vendar brez neposredne sončne svetlobe. Poleti je dovoljeno iti na ulico, pri čemer se izogibajte mest s prepihom in vetrom. Za idealno temperaturo velja, da je v območju od 18 ° -25 ° C. Jeseni, ko pripravimo rastlino za prezimovanje, namestimo cvetlični lonec v zatemnjeno sobo, ograjo od grelnih naprav, temperatura za prezimovanje ne sme pasti pod 10 ° S.

Zalivanje

Aktivni namakalni ukrepi se izvajajo od zgodnje pomladi do pripravljalnega postopka za prezimovanje. Voda se pripravi tako, da se nekaj dni odloži pri sobni temperaturi. V aktivnem obdobju rasti - obilno zalivanje, saj se substrat suši. V septembru se zalivanje postopoma zmanjša na nič, šele po 2-3 dneh se zemlja navlaži, po površinskem sušenju. Hibiskus ljubi vlago, zato ga pogosto poškropite.

Pomembno je zagotoviti, da voda ne pade na brsti, sicer bo neprevidno škropljenje povzročilo njihov padec.

Razsvetljava

Glavna zahteva čednega tujega moškega je njegova prisotnost na vzhodni ali zahodni strani oken s svetlo, razpršeno sončno svetlobo. Pozimi, kot že omenjeno, morate senčiti.

Sestava tal

Tla za gojenje morajo biti lahka in hranljiva, bližje nevtralnemu (PH 6). Primerna sestava bi bile mešane sestavine listov, trate, peska in humusne zemlje (3: 4: 1: 1) z dodatkom majhne količine oglja. Uporabite lahko poenostavljeno sestavo zemlje iz peska, humusa in sodove zemlje v razmerju 1: 1: 2. Ne pozabite na drenažo, da izključite zastajanje vode v cvetličnem loncu.

Obrezovanje

Obrezovanje Fireball se opravi vsako leto.

 1. Za izvedbo postopka je treba instrument očistiti.
 2. Preglejte obrat.
 3. Določite prisotnost poganjkov, ki rastejo znotraj krošnje.
 4. Prepoznajte poganjke, ki rastejo vzporedno s deblom.
 5. Obrezovanje

Tudi poganjki so skrajšani za 15cm. po presaditvi v nov lonec konice poganjkov odrežemo po cvetenju, odstranimo vse dvoletne poganjke. Ne bojte se obrezati presežka, ljubi takšno posodobitev, saj so cvetovi položeni izključno na mladih poganjkih. Če želite uživati ​​v obilnem cvetenju, potem te vrste nege ne zanemarjajte.

Hranjenje

Potrebno je opraviti preliv z mineralnimi gnojili, ki vsebujejo dušik, kar bo spodbudilo dolgo in obilno cvetenje. Vodotopna gnojila so se dobro pokazala. Konec koncev so obdarjeni z bakrom, fosforjem, kalijem, dušikom, magnezijem in manganom. Krompir in fosfor se uporabljajo spomladi, med rastjo rasti, preostale vrste pa poleti, med cvetenjem.

Lonec za sajenje

Najbolj primerna možnost za izbiro cvetličnega doma, navdušeni pridelovalci cvetja priporočajo uporabo dvojnega lonca. S tem pristopom bo rastlina v nekaj mesecih našla vir vlage in se tam ukoreninila. Voda mora biti vedno v ponvi (zunanji lonec), potem se nove korenine ne bodo izsušile in bodo rastlini omogočile, da brez bolečin prenaša sušo. Ampak, ta tehnika je primerna le za poletne mesece. Prostornina lonca je odvisna od velikosti koreninskega sistema.

Če so korenine obdale celoten substrat, je seveda potreben presaditev, saj tesnost ne bo omogočila, da se cvetni brsti v celoti razvijejo ali celo prenehajo cveteti.

Presaditev

 1. Pazite, da zalivate obilno.
 2. Previdno skrajšajte veje z ostrim nožem in oblikujete kompakten grm.
 3. Odstranite posušene in pokvarite splošni videz vej.
 4. Nalijte ekspandirano glino v nov lonec.
 5. Nato se vlije malo zemlje.
 6. Z nežnimi in drhtavimi gibi cvet odstranite iz cvetličnega lonca in s grudico zemlje položite novo.
 7. Nato nalijemo novo zemljo, ki jo rahlo pritisnemo za stabilnost rastlin.
 8. Obilno nekaj dni zalivamo in prekrijemo korenine s filmom.
 9. Nato odstranite film in pustite, da rastlina raste na običajen način.

Da bi rastlina ugajala z obilico očarljivih cvetov, jo je treba saditi vsako leto, po treh letih - enkrat na 2-3 leta.

Zimska sezona

Pozimi je hibiskus nezahteven oz. in prezimovati mora na najhladnejšem mestu stanovanja.

Tudi pomanjkanje svetlobe ne bo ovira. Ne skrbite zaradi pogostega zalivanja, hibiskus se bo februarja prebudil, mladi listi bodo postali zeleni.

Lonček lahko izpostavite, začnite topiti in pogosto zalivati. Pomembno je, da ne zamudite prebujanja, pozne izpostavljenosti svetlobi odpuščajo listje!

Potaknjenci

 1. Vzamejo se potaknjenci z 2-3 brsti.
 2. Predelano s stimulacijo rasti.
 3. Potopite v vodo ali mešanico šote in peska.
 4. Mesec dni kasneje, ko se pojavijo korenine, potaknjenci posadimo v posamezne lonce.

Razmnoževanje semen

 1. V Epinu semena namakajo 12 ur.
 2. Sejte spomladi ali konec zime.
 3. Posoda z zasajenimi semeni je prekrita s steklom in izpostavljena na toplem.
 4. Občasno zalivamo in prezračujemo.
 5. Ko zrastejo 3-4 listi, sadike potopite na stalno mesto.
 6. V tretjem letu cvetijo.
Mnoge bolezni, ki vplivajo na rastlino, niso nalezljive, pojavljajo se zaradi vsebnih pomanjkljivosti. Ko smo ugotovili in odpravili ta zanemarjanja, bomo odpravili vzroke bolezni in obnovili zdravje vrtnice.

Podobno cvetje

 • Ranunculus.
 • Eustoma.
 • Begonija
 • Nove vrste geranije.
 • Adenij

Lepa in edinstvena roža - hibiskus! Čar žametnih cvetov ga dela junaka in priljubljenega v mnogih državah. Prisotnost vsaj enega od predstavnikov teh veličastnih in cvetočih grmovnic ustvarja občutek praznovanja in dviga.

Pustite Komentar